בציור קיסר נותן לקלאופטרה את כס המלכות של מצרים. ציור של פייטרו דה קורטונה משנת 1637
קליאופטרה השביעית
שלום, ילדים.
אני רוצה לספר לכם היום סיפור על אישה חכמה, נבונה, ובעלת יופי שאפילו ישיבה לצדה היה פיתוי שאין לעמוד בו. דמותה הופיעה בשירים, בציורים, במחזאות, בסרטים ואפילו בקומיקס. על שמה נקראו אסטרואיד ומכתש ואפילו פרפר מוגן בארצנו.
היום אספר לכם את סיפורה המדהים של קליאופטרה השביעית, מלכת מצרים ששלטה לא הרחק מכאן, בממלכה רחבת ידיים. היא קשרה קשרים עם רומא ועם שליטים רומים, אבל בסוף... טוב, בואו נתחיל מההתחלה.
קליאופטרה השביעית נקראה גם תאה פילופטור. משמעות השם היא – האלה האוהבת את אביה. אם ילדה בשם אלה מאזינה לפרק עכשיו והיא אוהבת את אביה היא ממש... תיאה פילופטר...
קליאופטרה נולדה בשנת 70 לפני הספירה. אנו רגילים לחשוב עליה בתור "מצרית" אבל למעשה קליאופטרה נולדה לשושלת יוונית המכונה "בית תלמי" ששלטה על מצרים לאורך כשלוש מאות שנה. התרבות היוונית או בשם אחר, הלניסטית, הייתה נפוצה במשך מאות שנים באזור אגן הים התיכון.
זהו למעשה האזור הגאוגרפי שנמצא ממש מסביב לים התיכון.
ההורים של קליאופטרה נשמעים כמו שחקני כדורסל. אביה היה תלמי השנים עשר ואימה קליאופטרה החמישית.
שדר כדורסל: מספר חמש מוסר למספר 12, למספר שבע וקליעה! פטרה, ווא!. סל מדהים של מספר שבע, איזו קליעה, פטרה. איזה סל של קליאופטרה השביעית!
רגע עוד לא המציאו בכלל את הכדורסל... אויש.
לקליאופטרה השביעית היו שלוש אחיות ושני אחים. באותם ימים לא היה נהוג שנשים שולטות על מדינה. הן בדרך כלל לא עברו הכשרה לכך והיו שחשבו שנשים אינן ראויות להנהיג. מלכות שלטו בדרך כלל עד שמונה מלך חדש[1]. כשאביה של קליאופטרה נפטר בשנת 51 לפני הספירה, הוא הוריש את השלטון לה ולאחיה, תלמי השלוש עשרה. הוא היה אז בן 10 בלבד!
שדר כדורסל: מוסר למספר 10, מוסר לתלמי וסל. יש לתלמי שלוש עשרה נקודות. תלמי שלוש עשרה וקלעה פטרה שבע נקודות.
אליך יורם...
מה זה הקול המוזר הזה...
לא, נכנס לי פה קול, באמצע. אתם לא שומעים?
שמדבר על כדורסל. מצרים העתיקה, איזה כדורסל.
צריך להפסיק עם זה... באמת.
קליאופטרה זכתה לחינוך רחב והייתה מלומדת וחכמה. יש האומרים שדיברה שתים-עשרה שפות, כולל עברית! היא רכשה ידע במדע, בספרות, באמנות, במתמטיקה וברטוריקה (כלי תורת השכנוע). קליאופטרה הייתה נבונה, והיא ידעה שיום יבוא ואחיה ירצה לעמוד בשלטון לבדו. לכן, כבר בימיה הראשונים כשליטת מצרים, דאגה קליאופטרה ששמה בלבד יופיע על מסמכים רשמיים. כך יידעו כולם מיהי המלכה האמיתית במצרים!
באותם ימים האימפריה הרומית רצתה לכבוש את מצרים שהייתה מדינה די עשירה ולאורך נהר הנילוס היו גידולים חקלאיים רבים, בעיקר חיטה. קליאופטרה הבינה זאת וטיפחה את יחסיה עם רומא, כדי שתוכל להמשיך להיות המלכה. לשם כך היא חידשה מסורות דתיות מימי הפרעונים המצריים מצד אחד, ומן הצד האחר הפיצה השכלה הלניסטית והפכה את העיר אלכסנדריה למרכז התרבות במצרים.
נשמע נהדר, לא?
ובכן, רבים מהבכירים רצו שקליאופטרה תתייעץ איתם קודם ולא תקבל החלטות בעצמה. הם החליטו לפעול נגדה, ופנו לתלמי השלושה-עשר, אחיה הצעיר, אך קליאופטרה לא ממש פחדה מהם. להפך – היא התעלמה מצוואת אביה והמשיכה לשלוט לבדה.
- אני גם רוצה לשלוט, אני כבר בן 13!
- אתה... אתה רק בן עשר.
- אבל האיש קודם אמר תלמי השלושה עשר.
- כן, אתה תלמי השלושה עשר בשושלת, אבל אתה רק בן עשר.
- אני- אני 13 וגם עשר? עשרים ושלוש! אז אני יותר גדול ממך.
את רק בת שמונה עשרה! - אבל אני בת שמונה עשרה ואתה בן עשר. יואו, איזה אח מעצבן אתה!
טוב, עכשיו אני הולכת. יש לי פגישה סודית...
קליאופטרה יצאה ממצרים, בעצם, היא ברחה. היא הגיעה לסוריה ולארץ ישראל ואף ושהתה בעיר אשקלון, שם התקבלה בסבר פנים יפות. לאחר כמה חודשים היא חזרה כשצבא שלם עומד לצידה. אחיה, תלמי, שמע על כך וגייס צבא גדול מאוד. עתה עמדו הצבאות של קליאופטרה ותלמי השלוש עשרה זה מול זה אך אף אחד מהם לא פתח בקרב.
אבל אז קרה משהו בלתי צפוי. המצביא הרומי גְּנֵיוּס פּוֹמַפֵּיוּס מַגְנוּס או פומפיוס הגדול, הגיע לחופי מצרים. הוא כבר היה רחוק משיאו וכעת הפך נרדף וחיפש מקלט. פומפיוס היה אויבו של אחד הקיסרים הגדולים בהיסטוריה של רומא - יוליוס קיסר. תלמי השלושה-עשר לא רצה להסתבך עם יוליוס והורה להרוג את המצביא מרומא. זמן קצר לאחר מכן הגיע למצרים יוליוס קיסר בכבודו ובעצמו מלווה בכמה אלפי חיילים בלבד. מטרתו הייתה לגבות חוב גדול שבית תלמי היה חייב לרומא. כשהוא שמע על המריבה בין האחים, הוא הבין שזה לא משרת את מטרותיו והחליט להשכין שלום ביניהם – הוא הזמין אותם לפגישה. קליאופטרה החכמה ידעה שהסיכוי היחידי שלה להשפיע על קיסר לתמוך בה ולא באחיה הוא לפגוש אותו לבדה... לקליאופטרה הייתה תכנית!
- אמא, תלמי מציק לי.
- אבל אני תפסתי את השלט.
- אבל שמעת מה יובל אמר, שיש לי יש תוכנית עכשיו.
- מה, איזו תוכנית? עכשיו אני רוצה לראות, עכשיו הזמן שלי לתכנית.
- לא, הוא אמר שלי יש תכנית עכשיו.
- אב-אבל איזו תכנית יש לך?
- לא מגלה ולא מגלה. תכנית סודית.
- אמא! קליאופטרה מתגרה בי! היא אומרת שיש לה תכנית סודית! אמא! אמא, תגידי לה! היא מציקה לי, אמא!
בסוד כמוס הגיעה קליאופטרה לארמון. יש האומרים שהגיעה בתוך שק ויש השערות שהגיעה בסירה. אין אנו יודעים בדיוק כיצד היא התגנבה לארמון אך כשיוליוס קיסר ראה אותה הוא נדהם מיופיה. קליאופטרה שהתה בחדרו בכל אותו לילה והם התקרבו זה לזו. רוצים לשמוע משהו ממש מגעיל? הם אפילו... הם אפילו... התנשקו!!! בלעלעלעלעלעלעלע... פיחס, פיחס... מגעיל.
בבוקר שלמחרת, גילו תלמי השלושה-עשר ואנשיו אודות המפגש! תלמי התרגז הזועם יצא לרחוב, השליך את כתרו וצעק לעבר ההמון שקיסר בגד בו. עוד ועוד אנשים התאספו באזור הארמון. קיסר ערך בוררות בין האחים והציע שכפי שציווה אביהם, קליאופטרה ותלמי יחלקו את הכתר.
תלמי ואנשיו קראו למפקד הצבא אָכִילָאס והורו לו להגיע עם צבאו העצום כדי להטיל מצור על יוליוס קיסר. יוליוס קיסר ניסה להרגיע את תלמי השלושה-עשר אבל היועצים שלו לא רצו להיות יועצים של מלך לשעבר או של חצי מלך והם החליטו להילחם ביוליוס וצבאו. יוליוס רצה להימנע ממלחמה ואמר לתלמי השלושה-עשר שגם הוא שהה בארמון שאין לו כוונות רעות ושהוא חופשי לעזוב. תלמי ויועציו דרבנו את הכח הצבאי שלהם לפתוח במלחמה נגד יוליוס, אך בינתיים הגיעו תגבורות לצבא הרומי ולדברי ההיסטוריון היהודי רומי יוסף בן מתתיהו, גם כמה אלפי לוחמים יהודים הגיעו כדי לעזור ליוליוס קיסר.
קליאופטרה המשיכה לבלות עם יוליוס קיסר בארמון במצרים והשניים הפכו לידידים קרובים. קרובים מאוד.
הקרב בין הצבאות החל זמן קצר לאחר מכן ובמהלכו שרפו הרומים את הצי של בית תלמי. השריפה הגדולה אחזה גם בספרייה המפוארת של אלכסנדריה וכארבעים אלף ספרים וכתבים יקרי ערך נשרפו גם הם. הכוחות הרומים הביסו את צבאו של אכילאס, רבים מאנשיו של תלמי נהרגו וכשהוא ניסה לחצות את הנילוס כדי לברוח מהקרבות, ספינתו טבעה והוא לא שרד.
עזב את הקבוצה.
עכשיו יוליוס וקליאופטרה יכלו לטייל, לשוט בנילוס ולבקר במקדשים עתיקים. יוליוס קיסר לא רצה שקליאופטרה שוב תריב עם אחיה הצעיר תלמי הארבעה עשר והוא חיתן את השניים, דבר שהיה מקובל בבית תלמי ונעשה כעת כדי למנוע מלחמה. יש מלך, יש מלכה. זהו.
יוליוס וקליאופטרה המשיכו לבלות יחד, קליאופטרה נכנסה להריון וילדה לו בן שכונה קיסריון, משמעות השם: "קיסר קטן". זה כמו שלי קוראים יובל ולבן שלי היו קוראים יובלון. או אם קוראים לך אקורד אז לבן שלך אקורדיון... לא, זה לא...
אם קוראים לבת שלך חנה, לנכדה שלך יקראו חניון... לא זה לא... אולי מוקי, אקרא לבן שלי מוקי ואז... מוקיון... לא, גם זה לא...
לא, אני פחות אוהב את זה. עזבו.
יוליוס שב לרומא, אבל קליאופטרה התגעגעה אליו והפליגה גם היא לרומא. היא ואחיה הוכרו על ידי הסנאט הרומי, נבחרי הציבור, כשליטי מצרים הרשמיים וידידים של העם הרומי. יוליוס קיסר היה עסוק בכיבושים ומלחמות ועד מהרה חזרה קליאופטרה למצרים.
"אני חוזרת הביתה...
חוזרת למצרים...
אל הפירמידות, אל הנילוס..."
אני מתגעגעת ליוליוס קיסר!!! איפה יוליוס? למה הוא לא בא?! (בכי)" :'(
בשנת 44' לפני הספירה נרצח יוליוס קיסר וקליאופטרה איבדה את אהובה וגם תומך חשוב. באותם ימים מת גם אחיה הצעיר, תלמי הארבעה-עשר. יש החושדים שמדובר בהרעלה אבל אין לדעת.
קליאופטרה חזרה למצרים ושלטה בה ביד רמה. המדינה סבלה מתקופה של רעב ומחלות וקליאופטרה הייתה עסוקה מאוד. ברומא הוקם ממשל חדש בין שלושה ראשים כדי למנוע מלחמות ביניהם. בשנת 41' לפני הספירה, הגיעה אחד משלושת המושלים, מרקוס אנטוניוס, למצרים.
קליאופטרה הייתה נחושה להופיע בפני אנטוניוס באופן שייצור רק אפשרות אחת: הוא יתאהב בה ויעזור לה! לשם כך היא הורתה לבנות ספינה מיוחדת שמפרשיה היו סגולים, חרטומה מזהב והיא שטה לצלילי חלילים ולירות. לירה הוא כלי מיתר הדומה לנבל קטן. קליאופטרה השתרעה על סיפון הספינה תחת חופה רקומה מזהב, כשהיא מקושטת כמו אלת האהבה וריחות קטורת הפיצו באוויר ריח נעים.
אנטוניוס צפה בקליאופטרה ו.... התאהב. השניים בילו יחד שעות רבות, ערכו משתים ומסיבות מפוארות ואף נולדו להם תאומים. לאחר זמן מה הכריז אנטוניוס שקליאופטרה היא "מלכת המלכים", ובנה קיסריון מלך המלכים. האם ובנה היו לשליטי מצרים, קפריסין, לוב וכרתים. קליאופטרה כינתה את עצמה "אִיזִיס החדשה" – אלת הרפואה, הקסם, והטבע.
קליאופטרה הצליחה לייצר מקורות הכנסה חדשים, כסף, וכך שמרה על חצר מלכות ברמה הגבוהה ביותר. היא גם הייתה שליטה בעולם העתיק ועשתה דברים רבים כדי לשמר את שלטונה. היא למשל שלחה אנשים להרוג את אחותה, למרות שהיא לא היוותה איום עליה וכלל לא רצתה לתפוס את השלטון.
קליאופטרה ואנטוניוס המשיכו להיות בקשר צמוד והוא אף ערך מצעדי ניצחון במצרים עצמה. השניים הפכו לזוג קרוב מאוד ובילו ימים ארוכים יחדיו. קליאופטרה הפכה לחברה טובה של אנטוניוס ובחכמתה העניקה לו עצות רבות.
קליאופטרה גם הייתה בקשר עם יהודים רבים ועל פי ההיסטוריון יוסף בן מתתיהו בבית כנסת יהודי גדול באלכסנדריה הייתה הקדשה עבורה ובנה קיסריון. קליאופטרה גם התכתבה עם משפחת חשמונאי ובספרות חז"ל היא מצטיירת כאישה חכמה ונבונה המתכתבת עם חכמים יהודים ושואלת אותם שאלות מעניינות. מאוחר יותר הייתה בקשר עם הורדוס ואף ביקרה בפעמים רבות בארץ ישראל.
(מוסיקה)
אבל ברומא השלטון המשולש החל להתפרק ואחד השליטים, אוקטביוס, לימים הקיסר אוגוסטוס הראשון, שכנע את הסנאט הרומי שקליאופטרה היא מכשפה ושאנטוניוס מעדיף את מצרים על פני רומא. הוא שכנע את רומא לצאת למלחמה נגד אנטוניוס וקליאופטרה.
קליאופטרה התכוננה היטב למלחמה, בנתה ספינות, שכרה חיילים ועמדה בראש הצי משהחלו הקרבות. אך הצבא הרומי היה חזק יותר וקליאופטרה לא רצתה ליפול בשבי. היא חמקה וברחה מאזורי הקרבות יחד עם שישים מאוניות הצי. זאת הייתה מכה קשה ללוחמיה ותוך זמן קצר, הובס צבאו של אנטוניוס. השניים ניסו למצוא דרך לדבר עם אוֹגוּסְטוּס אך ללא הצלחה. אוֹגוּסְטוּס הרומי דרש מהם שייכנעו כניעה מוחלטת ויעבירו אליו את הממלכה במצרים.
קליאופטרה תכננה להעביר את הצי שלה מהים התיכון לים האדום ולברוח להודו אך לאחר שהצי שלה נשרף, היא נאלצה להישאר במצרים.
אוֹגוּסְטוּס רצה לא רק לנצח במלחמה נגד מצרים, אלא להוביל את המפסידים – קליאופטרה ואנטוניוס – בתהלוכה ברומא כך שכולם יוכלו לראות אותם מושפלים וידעו מיהו הקיסר האמיתי שלהם. הוא שלח את צבאו למצרים כדי ללכוד את קליאופטרה. אבל היא לא אמרה נואש. היו לה כמה טריקים בשרוול.
- הנה, כאן יש מקל קסמים.
פה אני מוציאה פרח,
והנה קלף, ויש לי פה עוד חולצה שאני מוציאה את השרוול השני ו... - לא, לא. כשאני אומר 'טריק בשרוול', אני מתכוון שיש לך עוד תכסיסים.
- נכון, נכון. יש לי עוד כמה תכסיסים, אתה צודק.
הנה, למשל, תעמוד ישר. - אוקיי.
- תעצום את העיניים.
- עוצם.
- ו... ההההיייההה!
- אחחח! למה המכת קראטה הזאת?!
- ראית? זה תכסיס יפני. אתה מבין? עשית לך תכסיס, הו! הו!
- לא, קליאופטרה! די עם הקראטה הזה! מה- מה את מרביצה לי? איי, איי! קליאופטרה, איי! די! די עם התכסיסים, די עם התרגילים! איי, אני בורח, בורח!
(מעברון מוסיקלי)
קליאופטרה רצתה ליצור רושם שהיא כבר מתה וכך הצבא הרומי לא יחפש אחריה. כדי ליצור את הרושם הזה נכנסו קליאופטרה עם כמה ממשרתיה למבנה הקבורה. קליאופטרה ביקשה שיסגרו אותו ויודיעו לאנטוניוס שהיא התאבדה. היא השאירה חרך קטן כדי שתוכל להציץ על המתרחש.
כששמע אנטוניוס שקליאופטרה התאבדה, הוא לא ידע את נפשו מרוב צער ודקר את עצמו. בעודו גוסס, החלה קליאופטרה לשמוע את צעקות משרתיו ודרך החלון הקטן הורתה להם להעביר אליה את אנטוניוס הפצוע. אין אנו יודעים בדיוק מה קרה שם, אך לפי המסופר אנטוניוס ביקש אוכל ומשקה, ראה בפעם האחרונה את אהובתו קליאופטרה ונפח את נשמתו.
הלך לעולמו. עזב את הקבוצה.
ממש באותו היום שבו מת אנטוניוס, נכנס הקיסר אוגוסטוס לאלכסנדריה. הוא שמע כי קליאופטרה חיה וחייליו מצאו דרך להיכנס למוזוליאום, מבנה הקבורה המפואר, ותפסו אותה בחיים יחד עם שתי משרתותיה והביאו אותן לארמון.
קליאופטרה התכוננה כעת לפגוש את אוגוסטוס קיסר. היא ביקשה ממנו כי לא יפגע לרעה בילדיה.
לאחר כמה ימים, נתנו לקליאופטרה רשות לראות את גופתו של אנטוניוס. לאחר מכן היא חזרה לארמון, לבשה את בגדי המלכות שלה, אכלה ארוחה מפוארת, ואז הרגה את עצמה בעזרת רעל שהוברח אליה. המשרתות שלה דאגו שהיא תיראה יפה גם לאחר מותה – הם השכיבו אותה על המיטה ואז הרגו את עצמן גם כן.
קצת לפני מותה כתבה קליאופטרה מכתב לאוגוסטוס וביקשה להיקבר לצד אנטוניוס אהובה. בקשתה מולאה ועד היום ארכיאולוגים מחפשים את קברה. זמן קצר לאחר מותה הוצא להורג קיסריון ובכך תמה שושלת בית תלמי. התקופה ההלניסטית, בעלת השפעות יווניות, שנמשכה קרוב לשלוש מאות שנה, תמה במצרים. המצרים הפכו להאימפריה הרומית.
סיפורה של קלאופטרה, הונצח על ידי גדולי האומנים, ומחזות רבים נכתבו על סיפורה. ביניהם אנטוניוס וקליאופטרה של המחזאי האנגלי המפורסם וויליאם שייקספיר. באחרונה נבחרה גל גדות לשחק את דמותה בסרט הוליוודי חדש!
קליאופטרה הייתה אישה חכמה ומשכילה שהפכה לשליטה בעידן העתיק, מוקפת בשליטים גברים, ממלכות עוינות ואימפריות חזקות. קליאופטרה השקיע מאמצים רבים להפוך לשליטה ויתכן כי במהלך הדרך גם ביצעה דברים לא נעימים, אך אין אנו מכירים את החיים בעולם העתיק ולפני ששופטים מישהו או מישהי יש לעמוד בנעליו. או נעליה.
כי הנעליים שלה. קצת. לוחצות לי.
צריך גם לזכור שזאת היסטוריה רחוקה מאוד ויש עובדות רבות שחסרות לנו, אבל אין ספק שהסיפור של מלכה חכמה ואמיצה, המעורבת בפוליטיקה של האימפריה החזקה בעולם – גם היום לאחר יותר מאלפיים שנה, נשאר מרתק ומסקרן. ומי יודע, אולי אתם תהיו הארכיאולוגים שימצאו את קברה של קליאופטרה ותעזור לנו להבין טוב יותר מה בדיוק קרה שם...
הנה הגעתי כאן למצרים... אני גם רוצה למצוא את קברה של קליאופטרה...
רגע, יש לי אפצ'י.
(...פצ'יייי)
(משב רוח קלילה)
אוי, עשיתי פה אפצ'י על החול.
אוי, משהו בחול פה, נוצץ, רגע... נזיז את החול...
מה זה זה? נראה כמו דלת סודית. בואו, בואו ניכנס... וואו...
מה זה?
- שלום לך, אדוני!
- ש-שלום... מי את?
- אני קליאופטרה.
- א- אני מצאתי את קליאופטרה?! א- אני?! מצאתי את קליאופטרה?!
- נכון, אני קליאופטרה.
(קול מוזר)
- אוי. מה זה היה הרעש הזה?
- סגרתי את הדלת.
- אבל למה סגרת את הדלת? אני רוצה לצאת.
- אתה לא יוצא. אתה נשאר.
- קליאופטרה, אני רוצה לצאת. אני רוצה לצאת!
נו, תני לי לצאת!!! - לא, אתה לא יוצא. אי אפשר לצאת מפה. זה סגור ונעול.
- לא, קליאופטרה! אני רוצה לצאת! נו, תני לי לצאת!
יש לי עוד פרקים להקליט! קליאופטרה, תני לי לצאת, זה לא פייר, לא פייר.
אני רוצה לצאת, אני רוצה לצאת!
(מוסיקה לקראת קרדיטים וסיום)
מחקר, כתיבה, עריכת לשון וקליאופטרה השמינית – דינה בר מנחם
מחקר, עריכה, קריינות וחבר של תלמי השלושה עשר – יובל מלחי
עיצוב סאונד, מיקס והמחליפה של גל גדות – רחל רפאלי
הפקה והאנשים שאירחו את קליופטרה בארץ ישראל – רני שחר ואיל שינדלר
אני יובל מלחי,
היסטוריה לילדים וילדות.
הורים וילדים יקרים,
פרקים נוספים של "היסטוריה לילדים" ניתן למצוא באתר "כאן", ביישומון "כאן" וגם ביישומון "כאן ברכב".
נשמח אם תספרו לחברים ולמורים שלכם על ההסכת הזה.
אם אתם אוהבים את ההסכת "היסטוריה לילדים", אז דרגו אותנו באפליקציית הפודקאסטים של אפל.
ואם אתם רוצים לדבר איתנו, הצטרפו לקבוצת "היסטוריה לילדים" בטלגרם.
תודה 😊
מקורות
ויקיפדיה
אנציקלופדית אביב